Arna o eruga de la remolatxa

Spoladea recurvalis

L’arna o eruga de la remolatxa (Spoladea recurvalis) és una papallona nocturna de la família Crambidae, les erugues de la qual s’alimenten de fulles de remolatxes, de bledes, d’espinacs i d’espècies espontànies de plantes de la mateixa família Amarantàcies.

L’adult és una arna de color general marró uniforme, més o menys fosc, contrastat amb parts blanques. Les ales tenen una ampla franja transversal blanca al centre i, en posició distal a les ales anteriors i del mateix blanc, una altra franja transversal interrompuda seguida de 3 puntets. Aquestes ales anteriors poden tenir encara en posició basal una tercera franja transversal molt més estreta, no sempre present. El serrell del volt extern de les ales combina trams blancs i trams marró. A les potes, els trams blancs dominen sobre els marró. Els marges dels segments de l’abdomen estan ressaltats també per cinyells blancs. Amb tot plegat, l’arna de la remolatxa resulta característica i relativament vistosa, malgrat combinar només dos colors discrets. Els adults volen a l’estiu.

L’eruga és verda amb una línia longitudinal al dors d’un to verd més intens i delimitada entre línies blanques. Les erugues es situen al revers de les fulles de bleda o de remolatxa que mengen deixant només un tel fi a l’anvers -l’epidermis- que les manté ocultes, i els nervis principals. Quan l’eruga acaba el seu desenvolupament, passa del color verd al taronja o vermellós abans de fer la crisàlide.

L’arna de la remolatxa té distribució mundial.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]