Asida jurinei

Asida jurinei

Asida (Polasida) jurinei és un escarabat de la família Tenebrionidae de forma oval integrada i color castany uniforme, probablement una de les espècies més comuna a Catalunya de l’extens gènere Asida.
Els mascles d’Asida jurinei mesuren 10 mm, les femelles –els exemplars de les imatges- 15 mm; elles són més grans. També es diferencien mascles de femelles perquè els mascles tenen els costats dels èlitres paral·lels, en canvi els de les femelles són un xic oblics, els seus èlitres s’eixamplen lleugerament abans de contraure’s al capdavall. Asida jurinei té un cap petit, un pronot ample amb els laterals acabats en puntes agudes i puntejat sobretot a la part més enfonsada prop dels marges, i èlitres amb un relleu de carenes poc alineades. Asida jurinei es diferencia d’espècies properes, en particular d’A.sericea, perquè la base dels èlitres és més estreta que el pronot.
Asida jurinei acostuma a romandre sota les pedres, en tota mena d’hàbitats incloent els urbans. És actiu de nit.
Asida
(Polasida) jurinei ssp.jurinei, la subespècie tipus, es distribueix pel sud de França i el nord-est de la península ibèrica.

[fotos Jordi Badia]

Agraïm a Fabien Soldati la revisió del subgènere Polasida, complex, amb endemismes i races locals.