Astràgal estelat

Astragalus stella

L’astràgal estelat (Astragalus stella) és una herba anual de la família papilionàcies que, sense ser gaire freqüent al Bages, es troba als prats secs després de les pluges de primavera. Té port petit i prostrat, pot estendre’s i cobrir superfícies però sense enlairar-se més amunt del pam. Tota la planta, exceptuant la corol·la, té pèls blancs, llargs i suaus, com correspon a l’ambient secaner on viu.
Les fulles mesuren uns 7 cm de longitud; són compostes imparipinnades amb 6-11 parells de folíols més el folíol terminal, tots ells d’uns 6-8 mm, forma oblonga i sense mucró.
L’astràgal estelat destaca per la florida. Fa peduncles ferms, tant o més llargs i més gruixuts que els raquis de les fulles, que porten un glomèrul de 8-12 flors disposades de manera estelada, com un pom o com els radis d’una esfera. Les flors tenen el calze bilabiat amb 5 dents o sèpals estrets i una corol·la d’1 cm de llarg de color blau violaci. La meitat de la longitud de la corol·la correspon únicament a l’estendard o pètal superior que sobresurt molt de la resta de la flor. Els llegums estan disposats igualment de manera estelada, la seva morfologia és vagament cònica, mesuren al voltant d’1 cm de longitud i la seva superfície és pilosa.

[fotos Jordi Badia]