Banyarriquer del roure

Cerambyx cerdo

El banyarriquer del roure (Cerambyx cerdo) és un escarabat de la família Cerambycidae, impressionant pel seu cos esvelt d’uns 5 cm i les antenes llarguíssimes fetes d’artells nuosos i gruixuts. Les antenes dels mascles -foto 1ª- doblen la longitud del cos, mentre que les de les femelles -fotos 2ª, 3ª, 4ª i 5ª- són tan llargues com el cos. Tot ell és de color negre llustrós i elegant, amb l’excepció de l’extrem dels èlitres, d’un to caoba. La superfície del pronot és rugosa i té una característica dent a cada costat, mentre que la superfície dels èlitres mostra un puntejat fi.

Existeixen altres espècies de Cerambycidae similars al banyarriquer del roure, entre elles Ergates faber de cos més ovalat, Cerambyx welensii sense la dent al costat del pronot i amb una extensió del to caoba als èlitres major, i Cerambyx scopolii de mida més petita.

Les larves s’alimenten de fusta de roures i alzines. Són unes erugues blanques i blanes que passen anys perforant galeries als troncs sobretot de roures vells i que assoleixen 10 cm. És freqüent que la infestació de banyarriquer es perpetuï en un roure fins a deixar el tronc completament minat.

[fotos Oriol Oms (1ª), Jordi Badia (2ª) i Florenci Vallès (3ª, 4ª i 5ª)]