Banyarriquer

Stenurella bifasciata

Stenurella bifasciata és un escarabat cerambícid florícola d’uns 10 mm de longitud que combina el negre al cap, tòrax, potes i antenes amb un to vermellós o de totxana als èlitres i a l’abdomen vist per sota. El pronot és bombat. Els mascles són de cos més esvelt que les femelles. A més, els mascles es diferencien pels èlitres de to vermell marronós que passa a negre a la sutura central, mentre que els èlitres de les femelles llueixen un vermell més viu contrastat amb el negre que s’estén en forma de gota en posició mitjana i de taca a l’extrem. Els mascles de Stenurella bifasciata poden confondre’s fàcilment amb l’espècie Stenurella melanura, també present a la comarca de Bages.

Stenurella bifasciata consta a la literatura científica també amb els noms de Leptura bifasciata, Strangalia bifasciata i Stenura bifasciata, degut a la divisió del gènere Leptura en la seva anterior accepció més extensa. Per complicar-ho encara més, n’existeixen diferents subespècies.

Stenurella bifasciata en fase d’adult s’alimenta de pol·len, en fase de larva de fusta. La imatge mostra una femella en una flor d’estepa blanca (Cistus albidus), que li és interessant pels seus nombrosos estams.

[foto Jordi Badia]