Barlia robertiana

Barlia robertiana (= B.longibractea, Orchis robertiana, Himantoglossum robertianum)

Barlia robertiana (= Orchis robertiana, Barlia longibractea, Himantoglossum robertianum) és una orquídia robusta amb l’aspecte característic del gènere Orchis: una roseta de fulles del centre de la qual neix una tija acabada en una inflorescència de nombroses flors denses. Les fulles de la base són amples, ovades i lluents, a vegades d’un verd blanquinós; les de la tija molt més petites i embeinadores. La tija és gruixuda, de fins a 1 cm de diàmetre als exemplars més grans; a vegades també d’un verd pàl·lid o tenyides del porpra de les flors. La inflorescència és allargada, cilíndrica o oblonga, habitualment d’uns 10 cm de llarg i amb 30 o 40 flors rosades o purpúries. Els sèpals i els dos pètals superiors d’aquestes flors formen un casc d’on es despenja el label d’entre 15 i 20 mm de longitud, ample, amb dos lòbuls laterals i un central que acaba obert en dos lòbuls més al davant i tancat en un esperó curt al darrera. El color del label no és uniforme, sinó intens al marge i pàl·lid amb punts foscos al centre. Cadascuna de les flors va acompanyada d’una bràctea estreta, més llarga que la pròpia flor.

Barlia robertiana és una de les orquídies que floreix primer, al març. Viu als espais oberts i a les vores de camins on pugui acumular-se una mica més d’aigua.

Barlia robertiana és una planta de les terres litorals mediterrànies que, a Catalunya, es troba sobretot a l’Empordà. Al Bages és una planta raríssima observada aïlladament a algunes localitats, probablement iniciant la colonització d’aquesta comarca des del sud. Benvinguda sigui aquesta orquídia de floració tan bonica! La primavera del 2018 hi ha hagut una autèntica explosió de la població de Barlia robertiana al Bages. A les imatges 4ª, 5ª, 6ª i 7ª, uns exemplars de floració primerenca, observats el 19.02.2020 a Monistrol de Montserrat. A la imatge 8ª, un exemplar observat el 14.03.2021 a Sant Joan de Vilatorrada. A la imatge 9ª, un exemplar fotografiat el 04.04.2021 a Calders.

[fotos Jordi Badia 1ª i 3ª), Elena Colell (2ª), Florenci Vallès (4ª, 5ª, 6ª i 7ª), Ramon Segura (8ª) i Just Serra (9ª)]