Barrinador de la fusta

Zeuzera pyrina

El barrinador de la fusta (Zeuzera pyrina) és una arna de la família dels còssids (Cossidae). És una espècie ben coneguda en ésser una plaga per a molts arbres fruiters, en especial de la pomera i de la perera, però també del cirerer o del taronger i, fins i tot, de l’olivera, encara que de manera secundària.

Un tret important dels còssids és que els adults no tenen espiritrompa, per tant no poden alimentar-se i conseqüentment la seva vida és força curta, d’uns deu dies en aquesta espècie. Z. pyrina té un clar dimorfisme sexual, no només pel que fa a la mida dels sexes de 50 a 70 mm de longitud en el cas de les femelles i de 40 a 50 mm en els mascles, sinó també per la forma de les antenes que són filiformes en les femelles, mentre que en els mascles són bipectinades a la meitat basal i filiformes a la meitat distal (vegeu foto). El tòrax presenta una densa pilositat blanca llevat de dues fileres de taques longitudinals formades per pèls negres o d’un negre amb reflexes blavosos, i una altra taca similar situada a cada costat. Les ales davanteres de l’arna també són blanques amb taques negres. A l’abdomen s’observen perfectament les tergites. Aquestes tenen la cutícula negra amb una pilositat blanca i estan delimitades transversalment per bandes estretes de pèls blancs. Una densa pilositat blanca envolta tota la part lateral de l’abdomen i cobreix la darrera tergita.

Els adults de Z. pyrina volen de juny fins a setembre o octubre depenent de l’indret, però els mascles apareixen sempre uns dies abans que les femelles. Poc després de l’aparellament la femella realitza la posta en ferides o esquerdes a l’escorça d’un tronc o d’una branca dipositant centenars d’ous en diferents grups. Cada diminut ou fa al voltant d’1 mm de llarg, té forma ovalada i és de color taronja rosat. Després de l’eclosió les larves es mantenen agrupades uns dies protegides per filaments de seda que elles mateixes produeixen. Més tard es dirigeixen a les zones tendres de l’arbre i fan unes petites galeries o bé s’alimenten de fulles segons l’espècie afectada. Aquesta primera fase els permet assolir la mida i la robustesa suficient per poder penetrar la fusta, de manera que abandonen les primeres galeries i es dirigeixen a les branques i al tronc. A l’interior de l’arbre creixen ara unes larves amb el cos de color groc brillant puntejat per unes poques taques negres i amb el cap fosc, de color negre bru brillant a negre. A l’hivern l’activitat de les larves cessa o es redueix fins que amb l’arribada de la primavera es reprèn amb força i les larves completen el seu desenvolupament, podent assolir finalment els 60 mm de llarg. Entre els mesos d’abril i de maig es formen les pupes o crisàlides que són de color marró i mesuren de 25 a 40 mm de llarg. A principis d’estiu les pupes, que són mòbils, abandonen les seves respectives galeries i emergeixen a la superfície de troncs i branques. Aquest cicle és anual però pot ser bianual en zones de clima més fred.

Z. pyrina és distribueix per la regió paleàrtica occidental i va ser introduïda a Amèrica del Nord a excepció de les zones més fredes.

[foto Xavier Adot]