Belonochilus numenius

Belonochilus numenius

Belonochilus numenius és una xinxa petita, d’un 4-5 mm de longitud per 1 mm d’amplada, de colors marró i caoba bigarrats. Una línia longitudinal clara ressalta l’eix de simetria bilateral al centre del dors, des de mig cap fins a l’extrem de l’escutel. Les potes i les antenes són també clares, però l’últim artell d’aquestes és d’un marró fosc i fusiforme en comptes de cilíndric. A la cara ventral -que no s’aprecia a la foto- té un bec molt llarg.

Belonochilus numenius s’alimenta exclusivament de les infructescències en forma de bola dels plàtans (Platanus x hybrida). Les nimfes fan vida dins d’aquestes infructescències alimentant-se de les llavors en formació. Quan arriben a l’edat adulta, volen i es dispersen. No és estrany que els adults busquin refugi de la calor estival a les cases.

Belonochilus numenius és una espècie invasora, originària d’Amèrica del Nord. El 2008 es va detectar per primera vegada a Barcelona i al 2015 constituïa ja una plaga als plàtans d’aquesta ciutat. Al 2022, Belonichus numenius ha esdevingut una plaga també als plàtans dels carrers del barri de Cal Gravat, a Manresa, on l’espècie deuria arribar molt abans.

[foto Jordi Badia]