Bernat pudent

Nezara viridula

El bernat pudent (Nezara viridula) és la xinxa de la família pentatòmids per excel·lència. El seu cos mesura uns 15 mm de longitud; és més llarg que no pas ample. Tot ell és de color verd, exceptuant l’extrem de les antenes que pren un to castany brillant i, a molts exemplars com el de la foto de l’esquerra però no sempre, les parts anteriors del tòrax i del cap i el voraviu de l’abdomen que són acolorides de groc pàl·lid. Amb l’edat, el cos pot enfosquir-se i passar del verd al marró. Es distingeix d’altres espècies properes pels minúsculs punts negres als vèrtexs anteriors del triangle de l’escudet o escutel·la i per les 3 petites taques groc pàl·lid alineades entre aquests dos puntets negres.

Les imatges 3ª, 4ª i 5ª mostren nimfes en successius estadis de creixament; a les fotos 4ª i 5ª nimfes al 5è i darrer estadi, abans de convertir-se en adults. Noteu les múltiples diferències morfològiques entre les nimfes -més petites, cos arrodonit, abdomen desprotegit, patró de color…- i els adults.

El nom popular de bernat pudent respon a la pudor intensa, irritant i persistent que desprèn quan se’l molesta, se sent amenaçat o se l’esclafa. La pudor prové d’unes glàndules que s’obren a la part ventral del mesotòrax, al costat de la inserció del tercer parell de potes.

El bernat pudent és una espècie cosmopolita i polífaga; es troba per tot arreu i s’alimenta xuclant la saba d’una gran varietat de plantes, en particular de les que pertanyen a les famílies papilionàcies, umbel·líferes i solanàcies. Pot ser una plaga als horts i als camps. La foto 5ª mostra a una nimfa a sobre d’un tomàquet.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª), Pere Moraleja (4ª) i Montserrat Porta (5ª)]