Bidens frondosa

Bidens frondosa

Bidens frondosa és una herba de la família Compostes, alta de fins a 2 metres, que creix als sòls inundats de la vora de sèquies i rieres.
Té fulles compostes imparipinnades de 3, 5 o 7 folíols peciolulats, de limbe lanceolat, marge dentat, punta aguda i color verd fosc.
Fa els capítols enlairats i solitaris a l’extrem de les tiges, a principis de tardor. Aquests capítols mesuren uns 2 cm de diàmetre, contenen flors poc denses, tubulars i de color groc i estan protegits per dues sèries de bràctees, unes externes, llargues, verdes i foliàcies que donen una imatge estrellada al capítol i unes internes, menors i groguenques que l’embolcallen. Els fruits són aquenis llargs i plans amb un parell de banyes al capdamunt, una llanceta amb dues pues per clavar-se.

Bidens frondosa no és esmentat a la Flora del Bages de Pius Font i Quer, publicada al 1914. Bidens frondosa va començar a veure’s a la comarca a finals del segle XX, s’ha expandit i actualment és una herba comuna a les vores de l’aigua, particularment a les ribes del riu Calders. Bidens frondosa és originari d’Amèrica del nord.

[fotos Jordi Badia]