Bident de vinya, madrastres

Bidens subalternans

El bident de vinya o madrastres (Bidens subalternans) és una herba anual de la família compostes, de port esvelt de prop d’un metre, que floreix a la tardor en camps i bones terres remogudes.

Les tiges són estriades. A mesura que avança la temporada i baixa la temperatura es tornen rogenques. Les fulles són d’un verd fosc, dues vegades dividides acabades sempre en segments estrets, recurrents i amb algunes dents grans o lòbuls. Les fulles comencen grans a la base i es fan progressivament menors i menys dividides com més amunt de la tija
Els capítols surten al capdamunt de peduncles llargs i divergents. Aquests capítols són ovals del voltant d’1 cm de diàmetre i estan protegits per bràctees estretes i verdes, més curtes les exteriors que les interiors. Tenen nombroses flors tubuloses grogues i poden tenir també al volt poques flors, habitualment 5, amb una lígula groga ampla. El capítol del bident de vinya és realment característic quan és en fruit. Els fruits són aquenis llargs, estrets i plans, com una cinta de 5-15 mm, amb la part superior acabada en 2-5 arestes amb dentetes retrorses, com arpons. Aquest fruits es disposen radialment sobre el receptacle bombat, donant la figura d’una bola de pues. Els fruits exteriors són més curts que els del centre del capítol. Aquests fruits s’enganxen molt fàcilment al pèl o a la roba, de manera que es disseminen per zoocòria.

El nom Bidens es refereix a les dues dents o arestes al capdamunt del fruit que són característiques del gènere, malgrat que B.subalternans sol tenir-ne més.

És una planta introduïda recentment, originària d’Amèrica del sud.

Les poblacions del bident de vinya varien molt d’un lloc i d’un any a l’altre pel fet de ser un teròfit, una planta de cicle anual, però té capacitat invasiva per fer grans poblacions.

[fotos Jordi Badia]