El blat (Triticum sp.), l’aliment per excel·lència a la Mediterrània i a l’Orient mitjà, es sembra i cultiva àmpliament també a les planes de secà del Bages. El blat s’assembla força a l’ordi (Hordeum vulgare), l’altre cereal que més es cultiva a la comarca. La sega del blat sol ser més tardana que la de l’ordi.
Hi ha moltes varietats de blat, arestats o no, resultat de mil·lennis de selecció agrícola sobre el gènere Triticum. La foto 2ª mostra les espigues madures, a punt de sega, del blat bojal o pisana (Triticum turgidum), una varietat amb dotació cromosòmica tetraploide indicada per a climes secs i esporàdicament cultivada al Bages sota el nom comercial Kamut. Més sovint es cultiven al Bages el blat dur (Triticum durum), igualment tetraploide i de diferenciació incerta amb T.turgidum, i sobretot el blat comú (Triticum aestivum), la varietat de blat hexaploide. Mentre que els grans dels blats bojal i dur s’utilitzen per pastes, dels grans de blat comú molts en surt la farina que serveix per fer pa.
[fotos Jordi Badia]
- El blat madura i s’asseca més tard que l’ordi. Vegeu la diferència d’aspecte entre un camp d’ordi i un de blat a la segona quinzena de maig.