La blaveta estriada (Leptotes pirithous) és una papallona de la família Lycaenidae que s’assembla per la mida, pel patró de colors i per les cuetes de les ales posteriors a la barrinadora del gerani (Cacyreus marshalli), però les erugues de la blaveta estriada mengen poncelles i flors de plantes de famílies diverses.
La blaveta estriada té dimorfisme sexual. Per l’anvers, les ales dels mascles són blau fosc metal·litzat, mentre que les de les femelles tenen to blau només al centre de les ales anteriors, la resta és més aviat marró. El revers de les ales que mostren les imatges és marró amb bandes o estries sinuoses clares, més contrastades als mascles (foto 1ª) que a les femelles (foto 2ª). El revers de les ales destaca pels dos magnífics ocels a l’angle anal de cadascuna de les ales posteriors, negres envoltats de blau cel i encara amb un segon embolcall taronja clar. També són característiques les cuetes fines de les ales posteriors, però que no hi són o no s’aprecien a l’exemplar mascle de la foto 1ª. En ambdues imatges, la blaveta estriada es troba damunt d’umbel·les de panical (Eryngium campestre).
La blaveta estriada arriba en migració a la primavera a Catalunya procedent del sud de la península ibèrica i del nord d’Àfrica. Com que s’alimenta de moltes plantes, és possible trobar-la en hàbitats ben diferents, des d’aquells més humanitzats fins a les zones humides on s’alimenta de flors de salicària (Lythrum salicaria).
[fotos Esteve Roig]