La papallona o barrinadora del gerani (Cacyreus marshalli) és una papallona de la família dels licènids (= Lycaenidae), la família de les blavetes i les morenetes, especialitzada en alimentar-se dels populars geranis ornamentals, les plantes del gènere Pelargonium.
L’adult és una papallona petita amb l’anvers de les ales de color marró uniforme, amb fímbries en tauler d’escacs al volt i un apèndix estret o cueta a les ales posteriors acompanyat d’un ocel negre encerclat en blanc situat poc més endins. El revers de les ales és d’un marró més clar barrejat amb bandes fosques i segments blancs.
L’eruga és verda, exactament del mateix color que les tiges dels geranis, amb una línia granat al dors i pèls llargs blancs. La papallona femella pon els ous directament a les fulles i flors dels geranis. Després de l’eclosió de l’ou, l’eruga nounada perfora el gerani i es fica a la tija que va devorant interiorment. Quan l’eruga és grossa, pot ser que foradi la tija i es mostri a la superfície; és llavors quan s’aprecien els estralls que ha causat. La crisàlide es manté també al gerani. La papallona femella té una rara habilitat per descobrir els geranis cultivats entre els jardins i les cases, on anar a fer la posta.
La papallona o barrinadora del gerani –segons si ens referim a l’adult o a l’eruga- és una espècie originària de Sud-àfrica, igual com el gènere Pelargonium que comprèn tots els geranis cultivats com a ornamentals. Els geranis silvestres, en canvi, s’agrupen al gènere Geranium i no són atacats per la barrinadora del gerani. L’any 1989 es va detectar la barrinadora del gerani a Mallorca i posteriorment s’ha anat trobant arreu de Catalunya. Aquestes fotos obtingudes a Manresa testimonien que la barrinadora del gerani és també entre els geranis de la comarca de Bages.
[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª) i Montserrat Porta (4ª, 5ª i 6ª)]