Bubopsis agrionoides

Bubopsis agrionoides

Bubopsis agrionoides (= B.agrioides) és una espècie d’insecte de l’ordre Neuròpters i la família dels Ascalàfids, una d’aquestes belles criatures que semblen ser mig libèl·lula i mig papallona.

Bubopsis agrionoides es diferencia fàcilment del gènere Libelloides, més freqüent, per tenir les ales completament transparents, sense la sufuxió groga de L.cunii, i amb un reticle de venes negre, no pas blanc com el de L.longicornis. A més, Bubopsis agrionoides té el cos gris fosc amb el tòrax i la cara coberts de llargs pèls blancs eriçats. Les seves quatre ales són similars, de forma el·líptica amb l’extrem arrodonit i amb una vena recta i de major calibre al marge frontal de la qual deriva un reticle de venes menors que delimita petits polígons transparents a tota la superfície de l’ala. La longitud de les ales sobrepassa força la de l’abdomen. Al cap hi ha un parell d’ulls compostos molt grans i un parell d’antenes llargues acabades en forma de maça.

A diferència dels adults de Libelloides que es veuen volar a ple dia, Bubopsis agrionoides sol volar al capvespre, mentre que resta immòbil durant el dia, camuflat amb l’entorn. Ben poc es coneix dels seus costums, menys encara durant la fase larvària.

Bubopsis agrionoides es distribueix per la península ibèrica i el sud de França, sense ser una espècie freqüent. Les seves citacions són escasses. La imatge s’obtingué a Camps, al municipi de Fonollosa.

[foto Aina Sallés i Jordi Badia]