Camagroc

Craterellus lutescens

El camagroc (Craterellus lutescens) pot ser abundantíssim a les molsoses obagues bagenques on domina la pinassa i/o el pi roig, però també pot anar associat a altres espècies de pins. És un bon comestible molt aromàtic que es pot conservar molt bé sec. A la imatge 1ª, el camagroc al bosc; a la 2ª, en una parada de mercat.

fotos Florenci Vallès (1ª) i Jordi Badia (2ª)]

Les arrels de la majoria de plantes augmenten molt la seva superfície de captació d’aigua amb sals minerals gràcies a les micorizes, que no són res més que filaments (hifes) dels fongs que fan aquest servei a la planta a canvi d’aliment. La dependència que tenen els pins respecte les micorizes és total perquè el seu sistema radicular amb una ramificació fina poc desenvolupada no els permet viure a la natura sense els seus fongs associats. La majoria de bolets comestibles que s’acostumen a collir al Bages neixen a la tardor i, com l’espècie que exposem, són òrgans reproductors de fongs formadors de micorizes amb els pins.