Caputxina olorosa

Gymnadenia conopsea (= Orchis conopsea)

La caputxina olorosa (Gymnadenia conopsea [= Orchis conopsea]) és una orquídia encantadora, tan atractiva per la bellesa com pel perfum de les seves flors.
La tija és esvelta, d’uns 30-50 cm, verda amb unes poques fulles llargues, estretes i rígides que se li enfilen abans no culmini en la inflorescència. La inflorescència té forma cilíndrica estreta, d’uns 15 cm d’alçada, molt densa amb unes 20-60 flors, a vegades més. Les flors neixen de peduncles curts. Tenen color rosa uniforme o bé només un matís blanc a la gorja. La morfologia d’aquestes flors és ben característica: a la base sobresurten per darrera l’ovari cilíndric, relativament gruixut, i un esperó llarg i fi que es corba dirigint-se avall; al centre els dos sèpals laterals s’estenen un a cada costat i, al davant, la flor s’obre entre els pètals que formen un casc a dalt i el label segmentat en tres lòbuls arrodonits i de mida semblant a baix. La inflorescència de la caputxina olorosa, com el seu nom indica, fa una olor delicada i agradable que ja voldrien atrapar els perfums més cars de senyora. Un pom de bulbs allargats segueix per sota de la tija, abans de formar les rels fines.

Gymnadenia conopsea és una herba dels prats montans humits. A la comarca de Bages és ben escassa, però tanmateix es troba esporàdicament als prats de les àrees més altes als sectors del Moianès, de Castellfollit del Boix i de Montserrat.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 4ª) i Marta Queralt López (3ª)]