Caputxina tacada

Neotinea maculata (= Orchis intacta, Aceras densiflora)

La caputxina tacada (Neotinea maculata [= Orchis intacta, Aceras densiflora]) és una orquídia petita, de morfologia a mig camí entre la flor de l’home penjat (Aceras anthropophorum) i les nombroses espècies del gènere Orchis.

La caputxina tacada té un parell de tubercles enterrats dels quals surt la tija fins a uns 20-30 cm d’alçada. Les fulles són lanceolades, més grans les basals que les caulinars, i poc o molt esquitxades de taquetes morades. Després d’un tram de tija nua, la inflorescència és compacta al capdamunt. Les bràctees i els peduncles florals es disposen en angle tancat, de manera que les flors queden apinyades a la tija, a vegades lleugerament unilaterals. Aquestes flors són petites i de color rosat amb matisos purpuris. Els sèpals i els pètals laterals es tanquen en un casc del qual emergeix un label en 3 lòbuls, els laterals estrets, el central més llarg i ample i dentat a l’extrem. Floreix a l’abril i maig. Les imatges mostren la planta en fase ja de fructificació.

La caputxina tacada viu als boscos de terra baixa. És una planta rara a Catalunya, també al Pla de Bages d’on la coneixem, per bé que la seva àrea de distribució és extensa. En canvi, és comuna a l’illa de Mallorca.

[fotos Marta Queralt López Salvans]