El carboner o cuagra carbonera (Russula albonigra) és un bolet ferm i rabassut que té la forma d’un pebràs (R.delica), però la cutícula del barret amb un difuminat de colors gris fosc quasi negre i blanc.
El barret és robust, de fins a 12 cm de diàmetre, deprimit al centre i amb els marges involuts. El color blanc domina al barret dels carboners joves, però el negre va guanyant superfície a mesura que l’exemplar creix. Les làmines són blanques i denses. El peu és curt, gruixut, massís i de color blanc com les làmines. La carn és blanca i de consistència dura. Si es talla la carn o es freguen les làmines o el peu, el blanc inicial s’enfosqueix progressivament fins a acabar negre com el carbó, fet al qual evidentment es refereixen els noms populars de carboner i de cuagra carbonera.
El carboner surt a la tardor a les clarianes amb herba dels boscos mixtos de pins, alzines i roures. És un bolet poc freqüent a la Catalunya Central.
[foto Jordi Badia]