La cardigassa tuberosa (Cirsium tuberosum subsp. tuberosum) és una herba perenne amb una roseta basal de grans fulles, d’uns 10-15 cm de longitud, irregularment bipinnatipartides amb els lòbuls acabats en petites espines i tiges gairebé afil·les, coronades per capítols solitaris. Mesuren uns 2 cm i tenen bràctees lanceolades, amb base ampla i punta afuada i acolorida de porpra, el mateix color de les flors. Com el seu nom indica, l’arrel forma tubèrculs que garanteixen la supervivència per a la temporada següent.
La cardigassa tuberosa viu a les vores de les rouredes, no pas a les terres calcigades, on floreix a l’estiu. És una espècie més aviat rara a la comarca, tot i que localment abundant al Moianès i a les serres de l’oest, les àrees més altes.
Els capítols solitaris i les fulles dividides de la cardigassa tuberosa són diferències clares enfront del capferrat (Cirsium monspessulanum), una altra espècie del mateix gènere amb la qual pot conviure; no cal arrancar-les i buscar els tubèrculs per identificar-les.
[fotos Efrem Batriu (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª i 4ª)]