Capferrat, capferrat de séquia

Cirsium monspessulanum

El capferrat o capferrat de séquia (Cirsium monspessulanum) és una herba perenne de la família compostes, alta de més d’1 metre, amb l’aspecte espinescent i amenaçador dels cards però en realitat ben poc vulnerant. Les fulles són grans i nombroses a la base però progressivament menors i escasses com més amunt de la tija, glabres i lluents, de limbe lanceolat, atenuat a la base o sense pecíol segons la posició que ocupin i amb el marge característicament adornat d’espines febles, corbades endavant. La tija és poc ramificada i poc fullosa a la part alta, on s’estira fins a culminar en uns pocs capítols amb peduncle curt o nul, sovint també amb algun més petit que no arribarà a desenvolupar-se. Els capítols del capferrat tenen un receptacle en forma de copa constreta, d’aproximadament 1 cm de diàmetre màxim per 1 cm de longitud, protegits per bràctees estretes i afuades en una punta negra. Les flors són purpúries, en forma de tub que acaba per obrir-se en estrella de 5 pètals. Aquests capítols en floració a ple estiu resulten molt atractius, tant per als humans com per a les papallones.

El capferrat creix vora l’aigua, a les jonqueres i als prats molt humits. Té distribució àmplia per tot Catalunya, també a la comarca de Bages, tot i que sembla tenir l’òptim als mulladius de muntanya mitjana. D’entre el grup dels cards, calcides i cardigasses, el capferrat és una de les espècies més amable al ser de bon veure i ben poc vulnerant.

Fent honor al seu nom popular de capferrat de séquia, les imatges han estat obtingudes a la vora de la Séquia de Manresa.

[fotos Jordi Badia]