Catocala nymphaea

Catocala nymphaea

Catocala nymphaea (= Ephesia nymphaea) és una papallona nocturna precisament de la família noctúids, la més extensa de l’ordre lepidòpters. Mesura uns 5 cm d’envergadura alar. En posició de repòs mostra només el dors de les ales anteriors amb un dibuix bigarrat de tons foscos, que es camufla perfectament sobre les escorces dels arbres. Però, de tant en tant, les ales anteriors es desplacen i descobreixen unes ales posteriors acolorides d’un sorprenent taronja viu, contrastat amb franges negres. El cos és gruixut i pilós, de color marró similar al de les ales anteriors. Les antenes són curtes i estretes. No es distingeix fàcilment entre els sexes.

Les erugues destaquen tant pel seu cap gros i rodó, com pels pseudopodis abdominals potents que els permeten aferrar-se a les plantes. Les erugues de Catocala nymphae s’alimenten de fulles d’alzina; poden arribar a esdevenir una plaga als alzinars o a les suredes. A la imatge 2ª, però, veiem l’eruga sobre d’una orquídia.

Catocala nymphaea, com tantes d’altres papallones nocturnes és, malauradament per ella, atreta per la llum. Sovint entra a les cases de nit, tal com recull la imatge 1ª, on no té res a guanyar.

El gènere Catocala és extens, amb nombrosos representants a Catalunya. Una espècie propera a C.nymphaea és C.nymphagoga; ambdues comparteixen el mateix hàbitat i l’afició a desfullar alzines.

[fotos Jordi Badia (1ª) i Marta Queralt López Salvans (2ª)]