Cerasti aglomerat

Cerastium glomeratum

El cerasti aglomerat (Cerastium glomeratum) és una herba anual de la família cariofil·làcies, de distribució pràcticament cosmopolita i que surt sobretot als terrenys humanitzats.
És una herba gràcil d’uns 20-40 cm, de color verd clar, pilosa i de tacte suau. Les fulles són oposades, de limbe enter, ovat o el·líptic d’uns 2-3 cm, sense pecíol, tendres, gruixudes i vellutades; el nom popular castellà de la planta, oreja de ratón (= orella de ratolí), les descriu perfectament. Les parelles de fulles es posen en perpendicular al llarg de la tija.
Les flors tenen un pecíol més curt que els sèpals, de manera que la inflorescència en realitat en dicasi pren l’aire d’un glomèrul d’on prové el nom científic de l’espècie. Les flors tenen 5 sèpals verds, estrets, aguts amb la punta matisada de roig, 5 pètals blancs, petits i bilobats, normalment 10 estams i un carpel central que es convertirà en una càpsula allargada i estriada que s’obre per dalt en 10 dentetes per alliberar les minúscules llavors.

El cerasti aglomerat és una planta molt comuna a la comarca de Bages, però que, com tantes d’altres, passa desapercebuda al no tenir usos tradicionals ni una vistositat destacada.

[fotos Jordi Badia]