Cigonya

Ciconia ciconia

L’estiu de l’any 2005 comença el projecte de reintroducció de la cigonya (Ciconia ciconia) al Bages, en una iniciativa conjunta de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya i de la Institució Catalana d’Història Natural. L’objectiu és establir una nova població nidificant de cigonyes al Pla de Bages, al centre de Catalunya, que a més faciliti el contacte entre la població gran de cigonyes de les planes de Lleida i de la franja de Ponent i les colònies més petites existents a Catalunya fruit de reintroduccions recents, tot repetint els bons resultats en la recuperació de la cigonya aconseguits ja a diferents llocs de la geografia catalana com són els aiguamolls de l’Alt Empordà, Sils a la comarca gironina de la Selva, o la reserva natural de Sebes, al meandre del riu Ebre a Flix.

La plana humanitzada del centre de la comarca de Bages, aquest triangle de terreny en trencaclosques fet de camps i boscos illa, camins, pobles i masos, horts, rases i torrenteres que els rius Cardener i Llobregat delimiten, sembla un hàbitat adequat per a les necessitats i costums de les cigonyes.

El projecte de reintroducció de la cigonya al Bages té el seu centre neuràlgic al mas Llussà de Santpedor, on setze cigonyes joves, les que apareixen a la foto, es mantenen alimentades artificialment en un aviari. Aquests polls de cigonya són nascuts aquesta mateixa primavera a la població excedentària de Lleida. Els polls de cigonya amb pocs mesos d’edat han estat proporcionats pel Centre de Recuperació de fauna salvatge de Vallcalent (Lleida) del Dpt. de Medi Ambient. Després de passar dos anys en captivitat per tal d’adquirir l’empremta del lloc, aquestes cigonyes, ja adultes, s’alliberaran i nidificaran als voltants. Molt probablement les cigonyes de la generació fundadora no migraran, sinó que es quedaran sedentàries, també durant l’hivern, al Bages. Però les seves descendents naixeran amb l’instint migratori característic de l’espècie que les impulsarà a viatjar cap a terres africanes per passar l’hivern i a retornar la primavera següent al seu Pla de Bages natal. D’aquesta manera es pot arribar a establir indefinidament una població nidificant de cigonyes al Pla de Bages.

[fotos Jordi Badia]