Citís platejat, argirolobi

Argyrolobium zanonii

Argyrolobium zanonii, coneguda també amb els neologismes d’argirolobi i de citís platejat -derivat del seu sinònim Cytisus argenteum– és una mata baixa de la família papilionàcies, amb port ajagut i llenyós a la base de la qual s’enlairen tiges noves i tendres. Té fulles de tres folíols, glabrescents a l’anvers en contrast amb una pilositat sedosa al revers, amb un parell d’estípules triangulars. Els pèls esdevenen més llargs, argentats i visibles a les tiges i als sèpals. Les flors, típicament papilionàcies amb pètals grocs, s’agrupen fins un màxim de 3 a la punta de les tiges noves. El llegum també és cobert de pilositat argentada.

L’argirolobi és una petita mata habitual de les joncedes, els prats secs i les brolles, de molts indrets ben il·luminats, que tot i exhibir una floració atractiva a la primavera és poc reconeguda perquè no se li coneix cap aplicació particular i perquè cal atenció per destriar entre les nombroses espècies de papilionàcies, de flors similars, que conviuen als prats.

Es distribueix en un territori i un gradient altitudinal molt amplis a Catalunya. A la comarca de Bages és una planta comuna.

[foto Efrem Batriu (1ª) i Jordi Badia (2ª)]