Conocèfal gros

Ruspolia nitidula

Ruspolia nitidula, conegut amb el neologisme de conocèfal gros, és una llagosta de la família Tettigonidae, gran, de fins a 60 mm de longitud si comptem fins a la punta de les ales, esvelta, i de color uniforme generalment verd clar, a vegades de tons palla o marró, del qual només les antenes, les mandíbules, els ulls i les tíbies del 3er parell de potes se’n desmarquen pels seus tons ataronjats. A primer cop d’ull sembla la llagosta verda d’ales llargues (Tettigonia viridissima), de la qual però Ruspolia nitidula es diferencia perquè té el cap allargat i cònic, ben diferent del cap curt i rectangular de Tettigonia viridissima.

Ruspolia nitidula té ales llargues que depassen de molt la punta de l’abdomen, i del mateix color que el cos. Les femelles tenen un oviscapte recte i llarg que arriba just al capdavall de les ales. Les antenes són llargues i fines, com és propi de la família Tettigonidae.

Ruspolia nitidula és bon volador. Els adults es troben principalment a finals d’estiu. Els mascles estridulen en un cant agut i persistent. Ruspolia nitidula viu a tota mena d’ambients amb uns mínims d’humitat i de cobertura vegetal. A la imatge, un exemplar femella està posat a sobre d’un garric.

[foto Jordi Badia]