Corretjola de serp

Convolvulus althaeoides

La corretjola de serp o herba campanera (Convolvulus althaeoides) és una herba enfiladissa perenne, la de mida més gran entre les corretjoles (gèn.Convolvulus) si descomptem la corretjola gran (Calystegia sepium) que es classifica en un gènere diferent.

La corretjola de serp, com el seu nom indica, fa tiges verdes volubles de fins a 2 metres de longitud que repten i s’enfilen quan troben un suport. Les fulles són peciolades, cordades a la base i amb el contorn del limbe molt variable, amb entrants molt profunds les fulles més superiors i només mínimament crenades les inferiors. Tota la planta està eriçada de pèls blancs i sedosos. La florida de la corretjola de serp és espectacular; fa les típiques flors de corretjola en forma d’embut però de mida més gran, de 3 o 4 cm, i de color rosa més intens.

La corretjola de serp viu als llocs lluminosos, ja sigui als fenassars, a la vora dels camins o als marges entre camps. Sovint la corretjola de serp s’entortolliga als filats de les tanques que embelleix amb la florida vistosa a la primavera i a començaments d’estiu.

[fotos Jordi Badia]