Coscinia striata

Coscinia striata

Coscinia striata (= Spiris striata) és una arna de la família Arctiidae que alguns autors rebaixen al nivell taxonòmic de subfamília inclosa a la família de les Erebidae.

Coscinia striata mesura uns 3 cm d’envergadura alar. Tota ella és pilosa i de color groc palla o ataronjat de fons, més intens al serrell de les ales i als pèls del clatell, combinat amb estries longitudinals negres o marró fosc al dors del tòrax i de les ales anteriors. Excepcionalment hi ha exemplars amb les estries desdibuixades. El revers de les ales anteriors, en canvi, és taronja amb unes poques taques fosques difuminades. Les ales posteriors que en repòs queden tapades per les anteriors no tenen estries, són de color taronja amb una franja ampla marró al volt extern. El cap porta els ulls rodons i foscos sortits lateralment i el parell d’antenes a dalt que només els mascles -a les imatges- són plomoses. El dors del tòrax és especialment pilós, de bon començament amb cercles negres que formen una mena de bufanda d’ocels i seguidament línies longitudinals. L’abdomen manté el color groc palla amb taques o punts foscos que al repetir-se a cada segment formen rengleres. Les potes i les antenes, com les ales anteriors, combinen el groc palla o ataronjat amb línies longitudinals negres.

L’eruga és negra amb un línia marró al dors més o menys marcada i contínua segons el seu estadi de desenvolupament, té el cap rodó, negre i lluent i està equipada amb feixos de pèls rígids negres que esdevenen més llargs i flexibles cap a la part del darrera. L’eruga és polífaga, pot alimentar-se de diverses herbes, aparentment sense parentiu entre elles.

Malgrat ser una arna, l’activitat de l’adult és diürna.

[fotos Esteve Roig]