Cosconilla, cama-roja

Reichardia picroides

La cosconilla o cama-roja (Reichardia picroides) és una herba perenne de la família Compostes, comuna a les vores eixutes de camins i als erms. Es tracta d’una planta amb les tiges i fulles glauques, d’un verd blavís, que assoleix mig metre d’alçada. Les fulles de la roseta basal són sèssils amb limbe obovat –més ample a la meitat distal que a la proximal- i lòbuls profunds al marge, mentre que les caulinars són abraçadores i menys lobulades.

A l’estiu, la cosconilla floreix en capítols de flors ligulades grogues portats per llargs peduncles. El receptacle té forma de baldufa d’un diàmetre màxim del voltant d’1 cm prop de la base i contret més amunt. Aquest receptacle està protegit per bràctees en forma de cor cap per avall, de mida desigual i amb un voraviu escariós. Quasi sempre alguna bràctea, formada fora de lloc o abans d’hora, queda situada per sota del receptacle, damunt del peduncle. Les flors externes donen fruit, un aqueni amb solcs transversals i amb un vil·là de pèls blancs, mentre que les centrals són estèrils. Una vegada han caigut els fruits, el receptacle del capítols en forma de copa buida es manté durant molt temps sense cap funció.

Les fulles de la roseta basal de la cosconilla són bones comestibles; es mengen fresques en amanides però, com les de l’enciam, cal collir-les abans que la planta espigui.

[fotos Jordi Badia]