Coure comú

Lycaena phlaeas

El coure comú (Lycaena phlaeas) és una papallona de la família Nimfàlids. S’han adoptat els neologismes coure en català i manto en castellà per denominar les espècies del gènere Lycaena als quals s’afegeix després un adjectiu específic. El nom coure fa referència evidentment al color de l’anvers de les ales. El coure comú, Lycaena phlaeas, és l’espècie de coure amb distribució més extensa a Catalunya.

El coure comú té poc dimorfisme sexual, pràcticament només les femelles molt lleugerament més grosses que els mascles. A l’anvers, les ales anteriors i posteriors mostren patrons de color complementaris: les anteriors són taronja amb el marge marró fosc i les posteriors marró fosc amb una franja submarginal taronja. A més, les ales anteriors tenen 8-9 punts grossos o taques negres. Vistes les ales pel revers, els seus colors són més pàl·lids; les ales anteriors llueixen el centre taronja amb els punts negres, mentre que les posteriors són marró grisenc amb només un matís poc perceptible de la franja submarginal taronja i una sèrie de punts negres, petits i poc marcats. La resta d’espècies del gènere Lycaena que es troben a Catalunya tenen punts negres ben visibles al revers de les ales posteriors. El serrell del marge de les ales és uniformement blanc.

Les erugues del coure comú s’alimenten de paradelles o vinagrelles (Rumex sp.). Per aquest motiu, el seu hàbitat més comú és a les àrees agrícoles i humanitzades, tot i que es troba una mica per tot arreu. Fa diverses generacions durant l’any.

[fotos Esteve Roig]