Creueta

Cruciata laevipes (= Galium cruciata)

La creuera (Cruciata laevipes [= Galium cruciata]) és una herba de la família rubiàcies, perenne, de 2 o 3 pams d’alçada que destaca pel port regular de les tiges sense ramificar amb les fulles disposades en verticils de 4.
Les fulles no tenen pecíol, són el·líptiques, amb 3 nervis principals i disposades en creu en un verticil de 4 fulles, d’on provenen el nom del gènere i el nom popular. Hom la confon amb el te de bosc (Cruciata glabra [= Galium vernum]) si no hi posa atenció; però la creuera es reconeix en general pel seu port més estirat amb els entrenusos més llargs que les fulles i al detall per la pilositat patent a les tiges, a les fulles i als pedicels florals. El te de bosc té pèls només al marge de les fulles i encara més curts i escassos, però no a les tiges ni als pedicels.
Les flors neixen als verticils de pedicels curts i ramificats; són petites, nombroses i amb una corol·la tubular groga finalment oberta en 4 lòbuls també en creu.

La creuera viu als sòls nitrogenats a muntanya mitjana. A la comarca de Bages es troba exclusivament al sector del Moianès.

[fotos Jordi Badia]