Cymbalophora pudica

Cymbalophora pudica

Cymbalophora pudica (Esper,1784) és aquesta bonica papallona nocturna de la família dels àrctids, que es reconeix per les ales anteriors amb taques triangulars negres sobre fons blanc. Té una envergadura alar de 35 a 42 mm. El mascle (a l’esquerra a la foto 1ª) es pot distingir fàcilment de la femella (a la dreta a la foto 1ª) per les seves ales posteriors pàl·lides, que en el cas de la femella tenen una tonalitat rosada i taques negres. El metatòrax presenta unes expansions molt desenvolupades que generen sons per vibració de les parts membranoses sota les ales.

L’eruga destaca pels seus flocs de pèls eriçats (foto 2ª). S’alimenta de diferents gramínies i de dent de lleó (Taraxacum officinale). Durant els mesos freds hiverna i entre abril i principis de maig forma la crisàlide, estat en el qual passa els mesos més calorosos de l’any. La papallona vola des de finals d’agost fins ben entrat l’octubre, en funció de l’any. És llavors quan s’aparella i la femella pon una gran quantitat d’ous de color grogós, dels quals naixeran petites erugues al cap de pocs dies.

Com molts d’altres heteròcers o papallones nocturnes, els adults se senten molt atrets per la llum durant la nit. És una espècie comuna al Bages.

[fotos Amadeu Ricart (1ª) i Jordi Badia (2ª)]