Damisel·la

Platycnemis latipes

Platycnemis latipes és una espècie de damisel·la o cavallet del diable, un odonat del subordre zigòpters, d’aquells que es caracteritzen per tenir el cos molt prim, les ales en paral·lel a l’abdomen quan són en repòs i els ulls separats.

Platycnemis latipes mesura uns 3,0-3,5 cm. Els mascles són de color blau cel, mentre que les femelles -com la que mostra la imatge- tenen un to taronja o bru, intens al tòrax, al cap i els ulls i molt clar a l’abdomen. Platycnemis latipes destaca per les tíbies dels parells de potes 2on i 3er eixamplades, més als mascles que a les femelles, caràcter morfològic al qual fa referència l’adjectiu específic latipes . A més, tots 3 parells de potes estan voltades de quetes negres i rígides.

Platycnemis latipes és un dels odonats més freqüents a la comarca de Bages. En fase de nimfa viu sobretot als tolls de les rieres amb vegetació abundosa a les vores, mentre que d’adult se’l troba a l’estiu no massa lluny de l’aigua. El cos prim de l’adult fa que passi desapercebut, confós amb un bri d’herba o un tronquet quan s’està parat i immòbil.

[foto Jordi Badia]