Desferracavalls

Hippocrepis ciliata

El desferracavalls (Hippocrepis ciliata [= H.multisiliquosa ssp. ciliata]) és una herba anual de la família Papilionàcies, de port menut i més aviat ajagut, amb tiges febles que amb prou feines s’enlairen a un pam d’alçada, pròpia dels prats d’anuals que a començaments de primavera es desenvolupen sobre codines rocoses i terrenys amb sòl escàs.

El desferracavalls té fulles compostes imparipinnades amb 5-13 parells de folíols més el terminal, idèntics tots ells, de forma estreta rectangular o espatulada d’uns 6-8 mm de longitud per 1,5-2,5 mm d’amplada a l’extrem distal que pot ser escotat. Aquestes fulles es disposen alternes en trams distants de la tija. Les inflorescències neixen a l’axil·la de les fulles, tenen un peduncle quasi tan llarg com la fulla corresponent, i porten un glomèrul de 2-6 flors de 4-5 mm, de pètals grocs. Els fruits són llegums de 2-3 cm de longitud i forma arquejada que pengen de la punta del peduncle de la inflorescència. Els llegums tenen 5-10 entrants arrodonits situats al seu costat còncau com si fossin una sèrie de ferradures unides, d’on prové el nom de desferracavalls. La planta té pilositat curta, poc aparent.

Cal estar alerta al fet que el nom popular de desferracavalls s’aplica indistintament a qualsevol espècie d’herba del gènere Hippocrepis; aquí l’utilitzem per referir-nos en exclusiva a H.ciliata. A les brolles de les comarques de Bages i Moianès es pot trobar H.comosa ssp. glauca, una planta plurianual de port més gran.

[fotos Jordi Badia]