Diabló de la remolatxa

Lixus junci (= L.juncii)

Lixus junci (= L.juncii) és un curculiònid o diabló d’uns 15 mm de longitud, de cos el·líptic, compacte i aerodinàmic, amb la trompa relativament gruixuda al davant i els èlitres acabats com les puntes d’un frac al darrera. L’abdomen de les espècies de Lixus és llarg en comparació al d’altres diablons (vegeu Lixus algirus).

Lixus junci és negre amb matisos de color rovell al dors mentre que al ventre domina el groc llimona, amb els dos colors, negre a dalt i groc llimona a baix, nítidament separats als laterals. La trompa i els ulls, que corresponen a la meitat dorsal, són també ben negres; les potes, que corresponen a la meitat ventral, barregen el negre amb matisos groc llimona. El groc llimona pot dominar al ventre exceptuant una filera de ratlletes negres a cada costat o, a la inversa, el negre pot dominar deixant només una línia groga al lateral.

La larva és un cuc blanc i tou amb cap rodó i marró que devora les bledes (Beta vulgaris), particularment el coll de l’arrel i les remolatxes. L’adult també s’alimenta de bledes i remolatxes. Lixus junci pot causar perjudicis notables als conreus de remolatxes.

[foto Montserrat Porta]