La didalera groga (Digitalis lutea) és una herba alta, de fulles alternes, lanceolades, les inferiors grans i atenuades vers el pecíol, les superiors progressivament més petites i sèssils. La didalera groga fa un raïm unilateral de flors grogues. Cadascuna d’elles té un calze amb 5 sèpals lliures i una corol·la en forma de tub estret, de fins a 20 mm de llarg, pilós a l’interior. En plena florida, la didalera groga és una de les plantes més vistoses de les clarianes dels vessants obacs de muntanya on es troba.
Al Bages es localitza a la part alta de l’obaga de Montserrat, des de la carretera de can Maçana al monestir cap amunt, i a la part oriental.
Igual com la seva congènere més coneguda, la didalera (D.purpurea) de flors més grosses i color porpra que viu als Pirineus, cal considerar la didalera groga com una planta molt metzinosa, amb efectes dràstics sobre el ritme cardíac, medicinals o tòxics només en funció de petites variacions de la dosi administrada i de les condicions del pacient.
[fotos Jordi Badia (1ª, 3ª i 4ª) i Marta Queralt López Salvans (2ª)]