Diploschistes ocellatus

Diploschistes ocellatus

Diploschistes ocellatus és un liquen que fa crostes extenses, sovint de més d’un pam, de color blanc d’ivori, gruixudes d’uns 2-3 mm, poc adherides i amb els marges lobulats damunt de roques carbonatades molt il·luminades. A la part central del tal·lus fructifica en apotecis en forma de disc de 2-3 mm gris fosc enfonsat en una vora gruixuda, revoluta i delimitada de tal·lus blanc, cadascun d’ells amb l’aspecte d’un minúscul cràter o d’un ocel, d’aquí el seu nom anglès crater lichen i l’adjectiu específic ocellatus. L’alga simbiont és una clorofícia.

D’entre la flora liquènica del Bages, Diploschistes ocellatus és probablement l’espècie que aconseguiria els tal·lus més extensos sobre la roca si les condicions es mantinguessin favorables i l’aire net durant un període molt llarg.

Diploschistes ocellatus és una espècie cosmopolita que defuig però les alçades i el fred, molt present a la península ibèrica. A la comarca de Bages creix sobre calcàries, gresos i conglomerats, però els exemplars més desenvolupats els hem vist a serres prelitorals tarragonines sobre roca calcària, un fet que sembla indicar millor qualitat d’aire allà que al Bages, a més de condicions ecològiques més favorables.

[fotos Jordi Badia]