Dysauxes servula

Dysauxes servula

Dysauxes servula (= D. punctata servula) és una papallona nocturna que es classifica a la família Arctiidae o bé a la família Erebidae, depenent de criteris al voltant del rang taxonòmic i l’abast d’aquests dos grups.

L’adult de Dysauxes servula és de color marró fosc, gairebé negre, amb una petita taca blanca al centre de les ales anteriors, combinat amb taronja aposemàtic a la part basal de les ales posteriors, a la major part de l’abdomen i als costats del tòrax. Lamentablement, en la seva posició habitual de repòs que mostra la imatge, el taronja queda tapat quasi completament per les ales anteriors. Els ulls són negres. El segon parell de potes mostra la ramificació característica de moltes espècies d’arnes. No és clar si Dysauxes servula és una espècie per ella mateixa o bé és una variant de coloració de D. punctata gairebé sense punts blancs a les ales anteriors.

L’eruga té el cos vermiforme, hialí i amb protuberàncies del color marró de l’adult de les quals surten pues disposades en ventall, i el cap rodó i negre. S’alimenta d’herbes de la família Compostes com el pixallits (Taraxacum officinale) i el xenixell (Senecio vulgaris).

Dysauxes servula es troba una mica per tot arreu, també en ambients urbans, distribuït per l’àrea mediterrània de la península ibèrica.

[foto Jordi Badia]