Eilema caniola

Eilema caniola

Eilema caniola és una arna de la família Arctiidae, d’uns 30 mm d’envergadura, molt elegant per la combinació de color groc taronja viu al cap, al primer terç del tòrax, a la part ventral i al 2on i 3er parells de potes amb un daurat pàl·lid a la resta del tòrax, a les ales, al 1er parell de potes i a les antenes. Al cap destaquen els ulls negres en posició lateral.

Eilema caniola és una espècie freqüent, distribuïda per tota la península ibèrica i fàcil d’observar perquè la llum l’atrau.

L’eruga és fosca, amb línies longitudinals de colors taronja i negre i amb feixos de pèls rígids que surten de protuberàncies. El seu cap és rodó i d’un negre lluent. Sembla que s’alimenta de líquens que troba damunt de roques i paviments.

Existeixen altres espècies del gènere Eilema a Catalunya, pràcticament del mateix aspecte que E.caniola, que es diferencien per la forma de les ales posteriors que a la imatge queden tapades sota les anteriors, entre elles E.uniola. E.caniola és l’espècie que acapara un nombre major d’observacions, per tant és molt probable que la imatge realment correspongui a aquesta espècie.

[foto Jordi Badia]