L’empusa (Empusa pennata) és l’única espècie de la família dels empúsids trobada als Països Catalans. L’espècie es caracteritza per la presència d’una protuberància a sobre del cap. Els adults són de color verd i marró. Els mascles assoleixen 60 mm de llargada, mentre que les femelles, més grosses, arriben als 70 mm. Els mascles adults, com el de la fotografia 5ª, presenten antenes llargues i bipectinades, mentre que les antenes de les femelles són més curtes i linials.
Les imatges 1ª, 2ª, 3ª i 4ª mostren subadults que adopten una postura amb l’abdomen corbat, la 5ª un mascle i de la 6ª a la 9ª exemplars femella, d’antenes més petites que les del mascle.
Noteu la dificultat d’adonar-se de la presència de l’empusa quan es manté quieta entre les mates i herbes.
L’empusa habita zones seques i càlides, tot i que també es pot trobar a les vores dels rius. És una espècie especialitzada en la caça d’insectes voladors, que atrapa amb les potes anteriors armades amb espines. A diferència de la majoria de mantoïdeus, les nimfes eclosionen a l’estiu, s’alimenten a la tardor i de forma irregular a l’hivern i completen el seu desenvolupament a la primavera.
El nom d’empusa prové de la mitologia grega. Empusa era una semi-deessa monstruosa i malèvola, de formes canviants, que devorava als humans.
[fotos Marta Queralt López Salvans (1ª i 2ª), Montserrat Porta i Jordi Badia (3ª, 7ª, 8ª i 9ª), Jordi Badia (4ª i 6ª) Amadeu Ricart (5ª)]