Escarabat de la patata

Leptinotarsa decemlineata

L’escarabat de la patata (Leptinotarsa decemlineata), ben conegut per la pagesia del segle XX, és un coleòpter pertanyent a la família dels crisomèlids (Chrysomelidae).

Mesura entre 7 i 15 mm i és fàcilment identificable pels seus èlitres de color groc amb deu línies longitudinals negres, coloració que utilitza per advertir als depredadors de la seva capacitat de segregar una substància repel·lent.

La foto 2ª mostra una larva rosegant una fulla de patatera.

L’origen d’aquesta espècie es troba a l’estat de Colorado, als Estats Units, on antigament s’alimentava de Solanum rostratum, una planta de la família de les solanàcies, a la qual pertany també la patatera (Solanum tuberosum). Amb la importació de la patatera a Europa i d’aquí, als Estats Units, l’escarabat de la patata va trobar una nova font d’aliment que li va permetre desenvolupar-se de forma espectacular. Després de ser observat a Europa per primera vegada l’any 1877, es va extendre per tot el continent afavorit per l’absència d’enemics naturals, arrasant en poc temps plantacions senceres de patateres i convertint-se així en una greu plaga d’aquests cultius i també d’altres.

[fotos Amadeu Ricart (1ª) i Jordi Badia (2ª)]