Escarabat de quatre punts

Clytra quadripunctata

L’escarabat de quatre punts (Clytra quadripunctata) pertany a l’extensíssima família crisomèlids.
L’adult s’identifica pel seu cos allargat d’uns 10 mm, robust i compacte, tot ell negre exceptuant els èlitres de color taronja amb dos punts negres a cadascun d’ells, en total quatre punts com explica el nom. La posició dels punts és constant i simètrica però no pas la mida; un parell de punts es situen prop de l’esquadra externa anterior de cada èlitre i els altres dos, més grans i sovint desdoblats, als dos terços de la longitud i al mig de l’amplada de l’èlitre. També l’escudet triangular entre els dos èlitres, les potes i les antenes són negres. El cap queda com un segment curt quasi tapat pel pronot. L’abdomen, el cap i les potes tenen pilositat blanca que contrasta amb el negre, mentre que el pronot i els èlitres són glabres i brillants. Els artells de les antenes són triangulars.
Els adults s’alimenten de fulles de plantes diverses, des de gramínies -com a la imatge- fins a arbres de les famílies rosàcies i salicàcies.

Les larves se les empesquen per viure a l’interior de formiguers. Sembla que, just després de l’eclosió de l’ou, la larva de Clytra quandripunctata es dirigeix a un formiguer on és tolerada i on creix alimentant-se de les formigues. La pupa té lloc a la part alta del formiguer, com preparant l’escapada. Efectivament, tan bon punt l’adult emergeix, fuig del formiguer abans no sigui atacat per les formigues.

[foto Jordi Badia]