Steatoda triangulosa (= Teutana triangulosa), denominada a vegades falsa viuda negra, és una aranya de la família Theridiidae que col·lectivament s’identifiquen pel seu 1er parell de potes més llargues que la resta.
Les femelles de Steatoda triangulosa -a les imatges- tenen un cos d’entre 4 i 6 mm de longitud sense comptar les potes, mentre que els mascles són més petits. El cefalotòrax és de color castany fosc i brillant, a les potes alternen franges del mateix castany fosc i de taronja clar, i l’opistosoma contrasta pel seu to blanquinós o crema formant una sèrie de triangles -als quals es refereix l’adjectiu específic triangulosa- o rombes al dors, emmarcats per taques castany fosc. A més, a tota la part clara de l’opistosoma hi ha una filigrana en trencadís. L’opistosoma de les femelles és gros i esfèric, el dels mascles menor.
Steatoda triangulosa viu als racons foscos i escletxes de les parets a les parts baixes dels habitatges, sovint en colònies. Fa teles de captura irregulars i penjants, a les quals lliga també els capolls d’ous. Steatoda triangulosa caça paparres i insectes que es mouen per terra, sobretot formigues.
La distribució de Steatoda triangulosa és cosmopolita, com és habitual a les espècies antropòfiles. És abundosa sobretot a Europa i a Amèrica del Nord. Si és molestada, Steatoda triangulosa pot mossegar i provocar inflamació local.
Steatoda nobilis és una espècie semblant, també present a Catalunya i al mateix hàbitat casolà. S.nobilis és de mida més gran i les formes de seves taques al dors de l’opistosoma són arrodonides, no pas anguloses com a S.triangulosa.
[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]