Formiga dels paviments

Tetramorium caespitum

La formiga dels paviments (Tetramorium caespitum) és una formiga comuna a les plantes baixes de les cases perquè, efectivament, sol establir la colònia sota els paviments.
S’identifica pels seus dos nòduls, com tornejats, que enllacen el tòrax amb l’abdomen esfèric. Les obreres (fotos 3ª i 4ª) mesuren de 2 a 4 mm i són de color bru fosc; en canvi, els individus sexuats tenen ales, mesuren de 8 a 10 mm i són gairebé negres. Les imatges 1ª i 2ª mostren una reina, una femella que ha perdut ja les ales, disposada a fundar una nova colònia.
Encara que no s’hagin vist les formigues, la presència d’una colònia de formigues dels paviments es descobreix pel pilotets de sorra que les obreres deixen al voltant de les juntes entre rajoles que fan d’entrada. Les obreres poden sortir en massa, o restar pràcticament totes amagades al formiguer.

La formiga dels paviments és omnívora, recollirà pràcticament tot allò comestible que trobi i s’ho endurà a la colònia.

A la primavera o a l’estiu surten els mascles alats i les femelles també alades que, si són fecundades, perdran les ales i esdevindran reines.

La formiga dels paviments es troba a més a les gespes seques i als terrenys oberts. És una espècie europea, omnipresent i segurament lligada a l’home, que fa molts anys que va arribar també a Amèrica del nord.

La formiga dels paviments és una de les espècies de formiga que fàcilment pot mantenir-se en captivitat en formiguers artificials visibles.

[fotos Jordi Badia]