La formiga lleó o rei de les formigues (Myrmeleon formicarius) és un insecte de l’ordre dels neuròpters, que inclou també els ascalàfids i les crisopes.
Els adults de formiga lleó són completament diferents de les larves. L’adult, a les imatges 1ª i 2ª, es caracteritza per tenir un abdomen llarg i estret, i dos parells d’ales hialines, grosses i encara més llargues que l’abdomen. Altres espècies tenen taques brunes damunt d’aquestes ales. Les antenes notòries i acabades en maça i la posició de les ales en repòs envoltant l’abdomen diferencien clarament la formiga lleó de les libèl·lules. L’adult té costums crepusculars; vola a l’estiu en terrenys secs a la recerca de pugons. Hi ha un sola generació anual d’adults.
La larva és d’un color marronós discret; no té ales, però sí unes mandíbules potents. L’abdomen de la larva és curt i robust. Viu en terrenys sorrencs i protegits de la pluja on excava un petit cau en forma cònica i s’hi enterra cara amunt amb les mandíbules a punt per atrapar qualsevol insecte que caigui a la trampa parada. Injecta verí paralitzant a la víctima i la digereix externament. La formiga lleó viu en aquest estadi larval, del qual pren el nom, durant dos anys. Passa després per l’estadi de crisàlide dins d’un capoll i finalment emergeix l’adult alat.
Les imatges 3ª i 4ª mostren les trampes de cacera de larves de formiga lleó, probablemente construïdes per l’espècie Myrmeleon formicarius.
[fotos Marta Queralt López Salvans (1ª), Jordi Badia (2ª) i Florenci Vallès (3ª i 4ª)]
- Vegeu Distoleon tetragrammicus, una espècie de formiga lleó similar.