Frigània

Goera pilosa

Les frigànies que pertanyen a la família dels Goeridae es poden reconèixer bé pel segment basal de les antenes, que és gruixut i pelut, i gairebé el doble de llarg que el cap. El patró dels esperons tibials és de 2 a les tíbies davanteres, 4 a les tíbies mitjanes i també 4 a les tíbies posteriors.

La mida de l’imago de Goera pilosa varia entre 9 mm i 12 mm. Les ales són bastant peludes, de coloració marronosa, més grogosa però en les femelles; a més, aquestes presenten una clapa sense pèls situada en una de les enforcadures de les venes, com s’observa a la foto. Vola de maig a juliol i se’l veu sovint sobre la vegetació de la vora de llacs, rierols i rius.

La larva és aquàtica, viu a les rieres dins d’un estoig que ella mateixa construeix i que consta d’una part central tubular formada per grans de sorra units per sedes als costats de la qual s’afegeixen petites pedres anguloses. Pot arribar als 14 mm de llargada i 3 mm d’amplada, el seu cap és retràctil i s’alimenta d’algues que creixen damunt de les pedres.

[foto Xavier Adot]