Fumària oficinal

Fumaria officinalis

La fumària o fumària oficinal (Fumaria officinalis) és una herba anual d’un o dos pams d’alçada, de la família papaveràcies. Molts autors però separen de la família papaveràcies els gèneres amb flors zigomorfes, tipificats per Fumaria, per definir la família fumariàcies on s’inclourien també Hypecoum, Sarcocapnos o Platycapnos.

La fumària oficinal té fulles de to glauc, pinnaticompostes amb els folíols laciniats. Les flors s’agrupen en raïms laterals. Aquestes flors són molt característiques del gènere Fumaria; tenen dos sèpals laterals, de forma triangular i consistència petaloide, i 4 pètals estrets, tancats en tub, un dels quals forma una bossa o esperó a la base, i tots ells amb una punta diferenciada. Les flors de la fumària oficinal no arriben a 1 cm de longitud i el seu color és vinós, més intens a la punta. El fruit és una càpsula quasi esfèrica d’uns 2-3 mm.

La fumària oficinal és comuna als camps, horts, marges i erms. D’altres fumàries també comunes als mateixos indrets al Bages són la fumària de flor menuda (Fumaria parviflora) de flors més petites i blanquinoses, i la fumària enfiladissa (F.capreolata) de fulles enfiladisses i flors més grosses, normalment de color rosat. La fumària oficinal, com el seu nom indica, té tradició medicinal. L’extracte de les seves flors i fulles triturades s’havia pres amb funció de “depuració”.

[fotos Jordi Badia]