Gatassa

Ranunculus ficaria

La gatassa (Ranunculus ficaria) és una herba perenne amb fulles de pecíol molt llarg, eixamplat a l’inici, i de limbe ovat, en forma de cor a la base i marge fistonat, similars a les d’una violeta silvestre però sovint amb taques blanquinoses. Aquestes fulles, igual com les d’altres herbes de la família ranunculàcies i com les seves arrels transformades en tubèrculs fasciculats, són lleugerament tòxiques. La flor és molt vistosa, de fins a 3 cm de diàmetre. Consta de 3 sèpals verdosos, 8 o més pètals de color groc lluent, com si fossin de plàstic, i nombrosos estams i carpels igualment grocs. El conjunt de carpels, al ser fecundats i madurar, es transformarà en un glomèrul de núcules.

La teoria fantasiosa del signe va voler veure en els tubèrculs de la gatassa un remei pel tractament dels hemorroides, per això se la coneix també com a herba de les morenes.

Al Bages, la gatassa viu només a la meitat est. Sí que és abundosa al Moianès, on es localitza sobretot a les ribes fèrtils de la riera de Calders i dels seus torrents de capçalera, al clar-obscur dels estrets boscos caducifolis de la riba.

[fotos Jordi Badia]