Geneta, gat mesquer

Genetta genetta

La geneta o gat mesquer (Genetta genetta) és un mamífer present al Bages, però difícil de veure per la seva discreció, perquè viu al bosc dens i pels seus costums nocturns. Pertany als vivèrrids, de fet és l’únic representant a la fauna europea d’aquesta família de carnívors distribuïda sobretot per Àfrica i el sud d’Àsia. No és doncs un gat, ni un felí.
Té el cos estilitzat, cobert de pèl clar amb taques negres alineades, una cua llarga i gruixuda on les taques negres esdevenen anells i les potes curtes amb peus amb cinc dits, quatre dirigits endavant amb ungles semi-retràctils i el polze petit i separat. El cap és relativament petit, amb orelles dretes i bigotis que recorden la cara d’un gat, unes taques blanques i conspícues sota els ulls, el musell afuat i ullals ben desenvolupats. Arribar a mesurar un metre, la meitat del qual correspon a la cua, i pesar 2 kg.

La geneta es mou destra i àgil, li agrada enfilar-se als arbres i estirar-se damunt de les branques horitzontals. S’alimenta de ratolins de bosc i en menor proporció de rèptils, ocells, ous i insectes que caça activament.

No s’han trobat ossos fòssils de geneta al Pleistocè. S’entén doncs que és un element recent de la fauna de la península ibèrica, probablement la geneta fou introduïda amb la invasió àrab.

La presència de la geneta és ben coneguda als alzinars del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, però ben segur que ocupa un territori més extens a la comarca de Bages.

Els vivèrrids com la geneta tenen prop de l’anus una glàndula que segrega una substància d’olor intensa que deixen anar quan se senten irritats o per marcar el terreny. El musc civette, un dels ingredients de perfumeria més preuats, és aquesta substància obtinguda de diverses espècies de vivèrrid.

[fotos Jordi Badia]