Ginesta patent

Genista patens

La ginesta patent (Genista patens [= Cytisus heterochrous, Teline patens]) és un arbust alt, semblant a la ginesta (Spartium junceum) però completament foliós.

Les tiges són verdes, assimiladores, llargues, rectes i rígides, poc piloses i poc estriades. Les fulles tenen 3 folíols de forma obovada i mida desigual, el central més gran d’uns 10 mm de longitud i els laterals d’uns 5-6 mm. A més, aquests folíols porten un mucró o una punta molt curta i fina, són glabres a l’anvers i poc pilosos al revers. El pecíol és tant llarg o més que el folíol central.

Les flors s’agrupen en feixos d’1 a 4. El seu peduncle és curt. Tenen la morfologia característica de les flors de les papilionàcies, però no el perfum de la ginesta. El calze està profundament dividit en 2 dents al llavi superior i una sola al llavi inferior. La corol·la és groga i vistosa, de 15-20 mm. L’estendard o pètal superior és clarament més gran que la resta i té el dors discretament pilós. El llegum serà curt i glabre.

La ginesta patent és un arbust de les rouredes i pinedes submediterrànies que es distribueix per les comarques tarragonines i pel País Valencià. Apareix també a la part sud de la comarca del Moianès, on té l’extrem nord-est de la seva àrea de distribució coneguda. L’hem observat, prou abundós, al vessant obac de la vall de Marfà entre els masos de Marfà i La Coma.

[fotos Jordi Badia]